woensdag 31 maart 2010

We kregen een rondleiding en mochten daarna plaatsnemen aan tafel, waar papiertjes klaar lagen met daarop de "ECIR Blechley Banquet Quiz"

Zondagavond at ik samen met Veronika en Alan, die ik bij de workshop had ontmoet, in 'Ye Olde Swan', de lokale pub van Woughton on the Green. Eigenlijk was het geen pub maar een restaurant met een bar erin - een gastropub noemen ze dat hier. Het eten was erg goed.

Op maandag, de eerste echte conferentiedag, ontmoette ik veel oude bekenden waaronder een aantal collega's uit Nederland: Claudia en Robin uit Enschede, Manos, Rianne en Krizstian uit Amsterdam en Maarten uit Delft. Ze complimenteerden mij allemaal met mijn proefschrift - en dan vooral met de kaft, want het is goed gebruik dat wij alleen voorwoorden van proefschriften lezen en de kaft kritisch bekijken.

Conferenties zijn slopend: de hele dag naar presentaties luisteren, veel bekenden ontmoeten, veel nieuwe kennissen maken en ondertussen zo veel mogelijk werk gedaan krijgen. Aanstaande maandag (Tweede Paasdag) zijn er deadlines voor twee workshoppapers waarvan ik co-auteur ben en volgende week woensdag moet de herziene versie van het paper dat hoofdstuk 5 van mijn proefschrift is naar het journal gestuurd worden. Dat betekent een aantal extra experimenten, analyses en nieuwe stukken tekst. Gelukkig kan ik  rekenen op de hulp van mijn co-auteurs in Nijmegen.

Maandag en dinsdag waren dus behoorlijk enerverend; en op dinsdagavond volgde het gebruikelijke 'banquet'. Dit diner werd gecombineerd met een uitje naar 'Bletchley Park', waar Alan Turing samen met een heleboel andere mensen de enigma-code kraakte in de Tweede Wereldoorlog. We kregen een rondleiding en mochten daarna plaatsnemen aan tafel, waar papiertjes klaar lagen met daarop de "ECIR Blechley Banquet Quiz".

Deze quiz, bestaande uit vijf code-achtige puzzels, was opgesteld door de hoofdsponsor: de GCHQ, de Engelse geheime dienst. Mocht je zin hebben in puzzelen, los dan deze twee puzzels op:

1. Construct a 5-by-5 word-search grid so that the numbers ONE to EIGHT can be read either horizontally, vertically or diagonally in the grid.
4. What is the answer to this mysterious coded message?
FDIP PQXGODGT LQGLD KSPJ RNPJ GRVNG

Update op woensdag: alle vijf puzzels vind je op deze foto. De twee foto's erna laten onze oplossingen zien. We waren het winnende team!

















Maarten, Rianne en Guido; Maarten leest de ingewikkelde puzzels

(Vraag 1 hebben Krizstian en ik kunnen het probleem oplossen met 150 regels php-code. Anderen zijn simpelweg blijven proberen en kwamen er ook uit. Vraag 4 was frustrerend genoeg veel ingewikkelder dan alle opties die ik in eerste instantie probeerde. Ook hierbij heeft een script ons geholpen. Succes!)

4 opmerkingen:

  1. sorry, daar begin ik niet aan. ik word al moe als ik het lees!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geloof dat ik de eerste heb:

    .ONE.
    SEVEN
    EIGHT
    FOURW
    SIXTO

    (dit is de oplossing met de meeste vakjes (twee) open, ONE en SIX zijn ook nog om te wisselen, waarbij er maar één vakje open blijft. Oh, en aardig is dat in deze oplossing TEN ook nog terug te vinden is...)

    Dit is toch de bedoeling, Suzan?

    De tweede daar begin ik niet aan hoor, al dat geheimtaal, bah!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Frank,

    Helaas spel je 'three' niet als 'trhee' dus je oplossing is niet helemaal goed! Er zijn twee oplossingen mogelijk waarvoor je geen enkel woord ondersteboven of van rechts naar links hoeft te lezen...

    O trouwens, ons team heeft de quiz gewonnen! We waren de enige die alle puzzels hadden opgelost.

    groetjes Suzan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh shit, dat is stom!

    Nou dan ga ik er maar weer mee aan de slag...

    BeantwoordenVerwijderen