donderdag 21 januari 2010

"Het leek me goed dat je je Nederlandse hobby's ook in Engeland voort kan zetten"

Annemieke stuurde me eergisteren een link naar een bericht met honderden reacties op de Gelderlander-site met daarbij de opmerking "Het leek me goed dat je je Nederlandse hobby's ook in Engeland voort kan zetten". Daarmee doelde ze natuurlijk op mijn gewoonte om alles wat er in de media en op weblogs gebeurt gedurende de hele dag nauwgezet te volgen, waarbij mijn steeds terugkerende verbazing over de kortzichtige reaguurders van de Gelderlander een van mijn stokpaardjes is.

Nog meer dan aan de Nederlandse nieuws- en blogsites ben ik gehecht aan de radio. Ik luister de hele dag naar de radio, en dan het liefst naar een mix van muziek, nieuws en rare spelletjes. In Nederland wordt die combinatie uitstekend verzorgd door 3FM; hier in Engeland door BBC Radio 1. De zenders lijken erg op elkaar, niet alleen de muziek die ze draaien maar ook de DJ's en zelfs de jingles!

's Morgens luister ik altijd naar de Chris Moyles show. Zijn goedemorgen-jingle lijkt erg op Stenders' lunch-jingle "Het feest kan weer beginnen, laat jezelf lekker gaan. Een hele, hele, hele goedemiddag!" Ik heb hier geen televisie maar dankzij Radio 1 blijf ik prima op de hoogte van wat Engeland zo'n beetje bezig houdt: Haïti natuurlijk, sneeuw en regen, voetbal, drankmisbruik, de Bafta TV awards en de BRIT music awards.

Een paar dagen geleden schreef ik dat ik dacht dat "Starstrukk" van 3Oh!3 ft. Katy Perry het nog wel zou gaan maken in Nederland. Van Paul begreep ik dat dat lied inmiddels al in de top 50 staat. Daarom heb ik hierbij een paar nieuwe suggesties:

Het is eigenlijk niet mijn genre maar "One Life Stand" van Hot Chip is wel erg goed. Om heel vrolijk van te worden: Paolo Nutini met "10/10". Natuurlijk mag niet ontbreken: Lady Gaga met "Bad Romance" maar die kennen jullie ongetwijfeld al. "Where We Belong" van Lostprophets is niet zo origineel maar dat verhoogt juist de hitpotentie, toch?

Tot slot: "Cousins" van Vampire Weekend is heel fijn en heeft een mooie clip:

woensdag 20 januari 2010

De reden dat Engelsen niet fietsen? Het zou hier te vaak regenen

Ik woon nu ruim een week in Engeland. Het kantoor waar ik werk lijkt op alle kantoren waar ik in Nederland gewerkt heb en in de supermarkten kun je alles kopen wat je in Nederland gewend bent. Toch zijn er ook cruciale verschillen:
  • Facebook is alomtegenwoordig. Ik hoorde de ene collega tegen de andere zeggen: "Het is zo lastig om je uit te nodigen voor een feestje want je zit niet op Facebook."
  • Veel Engelsen eten tussen de middag een warme maaltijd. De klassiekers (fish & chips, jacket potatoes en spaghetti bolognese) worden in elke kantine geserveerd.
  • Engelsen fietsen niet, ze nemen de bus, de auto of gaan te voet. Terwijl de fiets een heel handig alternatief voor de bus zou zijn. De reden dat ze niet fietsen? Het zou hier te vaak regenen.
  • Alles is hier elektrisch: het fornuis, de douche en de verwarming. Je wordt geacht om een stopcontact dat je niet gebruikt uit te zetten met de schakelaar die ernaast zit.
  • Voetbal is cool. Op maandag bespreken mijn collega's de voetbaluitslagen van het weekend. Eén van hen houdt zelfs de Nederlandse competitie bij. Op zaterdag zie ik duizenden supporters in en uit het stadion gaan, terwijl de club in deze stad nooit een wedstrijd wint.
  • De supermarkten buiten het centrum zijn groot. Zo groot dat het onmogelijk is om na vijf minuten weer buiten te staan. Maar ook zo groot dat werkelijk alles wat je nodig hebt hier verkocht wordt. De schappen met brood zijn zo gigantisch dat ik werkelijk geen idee heb welk brood ik zal kopen.
  • Maar welk brood je ook koopt, het heeft geen knapperige korst. Ook lijkt er meer suiker in te zitten dan in het Nederlandse brood. Het is vooral geschikt om te roosteren.
  • Stadsparken hebben een omheining. 's Avonds gaan ze dicht en Engelsen waarschuwen je dat je als het donker is absoluut niet het park in moet gaan. Of het voetgangerstunneltje. Of de parkeerplaats bij de supermarkt. Je eigen huis is het veiligst want dat heeft een hek, een toegangscode en twee sloten.
  • Radio 1 is hier een popzender, geen nieuwszender. De programma's, DJ's en jingles lijken dan weer erg op die van 3FM. Let op mijn woorden, dit lied van Starstrukk ft. Katy Perry gaat het helemaal maken in Nederland.














West Park in de sneeuw
fotobron: http://www.wolverhampton.gov.uk/

Deze column verscheen eerder op PinkBullets



zondag 17 januari 2010

Natalia werd gefeliciteerd in het Lets, Russisch, Bulgaars, Indiaas, Nederlands en Spaans

De afgelopen week had ik nog niet kunnen hardlopen. Er lag de eerste paar dagen veel sneeuw en toen die ging smelten werden de trottoirs spekglad (er wordt niet gestrooid of geveegd). Gisteren was een goed moment om de omgeving te verkennen. Ik woon 200 meter van een groot stadspark en het grootste rondje daarin is goed voor 10 minuten joggen. De omliggende straten zijn goed verlicht en dus geschikt voor doordeweekse trainingen in het donker.

's Middags ging ik wat boodschappen doen in het centrum van Wolverhampton. Zoals ik al eerder schreef is de stad niet erg bezienswaardig maar je voelt je er snel thuis. Het winkelcentrum is vergelijkbaar met dat van Nijmegen: overzichtelijk en je kunt er alles kopen. Bij Waterstones kocht ik een boek (Fingersmith van Susan Waters) voor mijn collega Natalia, die gisteravond haar verjaardag vierde. Een vel inpakpapier kocht ik voor 15p bij de kantoorboekhandel.

Daarna scoorde ik bij TK MAXX een hippe portemonnee voor £5 (de rits van mijn portemonnee had het vrijdag definitief begeven) en voor £10 een mooie tas waar mijn klarinet in past samen met mijn bladmuziek en lessenaar. De supermarkt in het centrum is een TESCO (onze favoriet tijdens vakanties in Engeland). Deze super beslaat ongeveer een tiende van de oppervlakte van ASDA maar verkoopt toch alle producten die ik dit weekend wilde inslaan.

Het verjaardagsfeestje van Natalia was bij haar thuis, ongeveer een kwartier lopen hiervandaan, in een internationale wijk (afgaand op het aantal kebabzaken, Indische afhaalrestaurants en Poolse supermarkten). Het feestje was ook internationaal: Natalia werd gefeliciteerd in het Lets, Russisch, Bulgaars, Indiaas, Nederlands en Spaans, en toegezongen in het Engels. De Russen dronken Wodka, de anderen port of Sangria.

Ik had vooraf wat gegeten omdat ik niet wist of er voldoende vleesloze opties zouden zijn maar dat bleek achteraf niet nodig geweest: er waren hartige taarten met kool en champignons, pannenkoeken met zure room en kaas, gevulde paprika's en Russische salade (foto). Omdat er veel mensen waren die elkaar niet of pas kort kennen, had Natalia een aantal spelletjes voorbereid in de categorie hints en pictionary. Daarna ging de muziek (Lady Gaga en veel jaren 90-klassiekers) harder en is het - af te lezen aan de updates op facebook - nog erg laat geworden.

















(foto: Miranda Chong)