vrijdag 26 februari 2010

Ik weet dat ik een woord ken maar kan er niet opkomen

Eén voordeel van Engeland ten opzichte van Frankrijk, Zweden, Denemarken en Tanzania - om maar wat landen te noemen waar vrienden een tijdje gewoond hebben - is dat ik de taal behoorlijk beheers. Op Nederlandse universiteiten is Engels natuurlijk ook de voertaal, maar dan wel vooral waar het onderzoek en werkoverleg betreft. Bij de koffie en tijdens de lunch praat ik meestal Nederlands, ook met de meeste buitenlandse collega's.

Op mijn werk ondervind ik dus geen taalbarrière zolang we over werk praten. Praten over alledaagse onderwerpen kan soms stiekem toch lastig zijn, vooral vanwege het gat tussen mijn passieve en actieve woordenschat: ik weet dat ik een woord ken maar kan er niet opkomen. Hier is een lijstje met Nederlandse woorden waarvan ik de Engelse vertaling heb moeten opzoeken, of waar ik lang over moest nadenken. Hoeveel vertalingen weet jij uit je hoofd? Sommige woorden behoeven misschien toelichting.
maillot (inkoppertje), tap, verhemelte (1), waterkoker, bezienswaardig (2), scheenbeen, krokus (3), boiler (4), opvoeding, hanenkam (5), stoep, benauwd (6), hemdje, kerkelijk (7), ijzel, voedingsstoffen (8) fornuis, spierpijn (9), kroepoek (10), rosé (de laatste 2 zijn instinkers)

(1) Ik had mijn mond verbrand aan fish & chips die net uit de friteuse kwam.
(2) Dat is Wolverhampton niet.
(3) Die zag ik deze week opkomen in West Park.
(4) Ik heb een elektrische boiler die ik af en toe een paar uur moet aanzetten zodat ik warm water heb in de keuken (de douche is ook elektrisch maar heeft een eigen boiler). Deze week wordt het water in de keuken echter niet meer warm dus ik moet de huisbaas eigenlijk bellen om te vragen of hij de boiler kan komen repareren. Ondertussen gebruik ik de waterkoker om warm afwaswater te krijgen. Weinig energiezuinig natuurlijk (met dank aan Julian, die me daar op wees).
(5) Veel gezien in Giffard Arms.
(6) Het wordt in de loop van de dag altijd zo warm in ons kantoor dat je zonder jas naar buiten kunt en het tien minuten lang niet koud hebt - alsof je net uit de sauna komt.
(7) Ook als je niet kerkelijk bent, kun je in Nederland carnaval vieren.
(8) Mijn collega Naveed denkt dat hij afvalt door zijn lunch over te slaan en in de plaats daarvan een zakje chips te eten. Ik probeer (vergeefs) om hem uit te leggen dat dat niet werkt.
(9) Op dinsdag of woensdag ga ik samen met collega's naar de Pilates-les van het universitair sportcentrum. De lessen zijn minder goed dan in Nijmegen maar je krijgt er wel spierpijn van.
(10) Dat werd in overvloed geserveerd tijdens het Chinees nieuwjaar.

















Nederlandse cultuur in Engeland

maandag 22 februari 2010

Nadat we een groot glas Strongbow van de tap hadden weggewerkt, genoten we extra van een bittere Stella Artois.

Mijn collega's reageerden verbaasd toen ik vertelde dat ik weer bezoek kreeg van vrienden: "Wauw, jij hebt echt aardige vrienden!" Natuurlijk heb ik die. Zaterdag kwamen Annemarie en Pieter met de trein uit Londen, waar ze twee dagen geweest waren. In tegenstelling tot Liesbeth en Bram waren ze niet uitgelachen door een conducteur toen ze hun kaartje naar Wolverhampton lieten zien.

's Middags hebben we gewinkeld en koffie gedronken bij Costa. Het hoogtepunt daarvan was het assortiment schoenen en pyjama's bij Primark: nep-uggs voor £3 en beren-jumpsuits voor volwassenen. Na een rondje door het park en de ASDA hebben Annemarie en ik 7,3 km hardgelopen, waarbij duidelijk werd dat ik al een beetje gewend ben geraakt aan het heuvelachtige parcours.

Na couscous met pompoen en champignons onder het genot van Friends, togen we naar de rock-pub Giffard Arms, die mij was aangeraden door collega's. Wat een belevenis! Motormuizen met grijze baarden, mannen met hanenkammen en tattoos, dikke vrouwen met te korte rokjes en diepe decolletés en barvrouwen met hoog getoupeerd haar en piercings. Er werd goede maar enigszins oude rockmuziek gedraaid. Nadat we een groot glas Strongbow van de tap hadden weggewerkt, genoten we extra van een bittere Stella Artois.

Op zondag namen we de trein naar Warwick. Warwick Castle staat op de elfde plaats van bezienswaardigen die je volgens Lonely Planet moet zien in Engeland (van de 15 op deze lijst heb ik er nu 7 gezien: London, the Cotswolds, Bath, Manchester, Oxford, Warwick Castle en Canterbury - meer dan de meeste Britten). De Lonely Planet had niets te veel gezegd: het kasteel was zeer bezienswaardig, prachtig gelegen op een besneeuwde heuvel met uitzicht over Warwick en ver daarbuiten. Het bezoekje was ook nog eens heel vermakelijk door het vele theater dat werd opgevoerd.






(een grotere selectie foto's staat op Picasa)