vrijdag 19 maart 2010

De aanwezigheid van Ewan McGregor in een film is wat mij betreft altijd goed voor een bonuspunt

Morgen geven we een promsconcert voor een kerk die vorig jaar het orkest gesponsord heeft. Gisteren repeteerden we daarvoor onder leiding van de oude trombonist Arthur, die een stemvork gebruikte in plaats van een stemapparaatje om het orkest af te stemmen. Ondanks dat hij wat moeite had met de wisselende maatsoorten en tempi, dwong hij het orkest wel tot zacht, zachter, zachtst en dat had een positief effect. Tussen de stukken moest hij wel even gaan zitten om bij te komen.

Onvermijdelijk bij promsconcerten zijn Pomp and Circumstance (met Land of Hope and Glory) en Fantasia on British Sea Songs. Bij Land of Hope and Glory moest ik denken aan Brassed Off, de fantastische film met Ewan McGregor over een Engelse brassband (de aanwezigheid van Ewan McGregor in een film is wat mij betreft altijd goed voor een bonuspunt). De scène waarin de band boven in een Londense bus Land of Hope and Glory speelt staat helaas niet op YouTube maar ik heb een andere mooie scène gevonden.

Leuk detail: de dirigent (Pete Postlethwaite) zegt in dit fragment "poor lad" tegen Andy (Ewan McGregor). Arthur zei gisteravond tegen een jonge euphoniumspeler: "We don't have trombones today and we have the young lady on euph (die 'young lady' is Claire, de voorzitter). So can you play a bit louder, lad?"



PS. Vrienden, familie en collega's kunnen in de loop van komende week mijn proefschrift in hun brievenbus verwachten!
PPS. Het einde van Brassed Off is deze week toch nog op YouTube geplaatst (Land of Hope and Glory begint op 7'40''): geniet ervan.

1 opmerking: